Θέρμανση με φυσικό αέριο

Όλο και περισσότερες πόλεις της Ελλάδας εντάσσονται στο πρόγραμμα διανομής αερίου , ώστε περισσότερα νοικοκυριά να επωφελούνται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο. Κάθε χρόνο η ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας και Λοιπής Ελλάδας συνδέει νέες περιοχές με στόχο να επεκτείνει το δίκτυο σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική ήδη 50 δήμοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο και στην Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία 27. Ενώ το Σεπτέμβριο του 2020 ξεκινούν οι εργασίες για το δίκτυο σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Κεντρική Μακεδονία. Ενώ στη δεύτερη φάση ανάπτυξης (2021) περιλαμβάνεται η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Επίσης προγραμματισμός γίνεται για να φτάσει το φυσικό αέριο και στα νησιά.

Εγκατάσταση φυσικού αερίου μπορεί να γίνει είτε σε πολυκατοικία είτε μεμονωμένα σε διαμέρισμα ανεξάρτητα εάν πρόκειται για καινούρια οικοδομή ή υπάρχει ήδη θέρμανση, με άλλη μορφή ενέργειας. Εάν πρόκειται για πολυκατοικία η επιλογή είναι είτε να αυτονομηθεί το κάθε διαμέρισμα είτε να εγκατασταθεί κεντρικό σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου. Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικία θα πρέπει να γίνει συνέλευση και εάν η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιθυμεί την αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της εγκατάστασης. Στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος πολυκατοικίας θέλει να αυτονομηθεί, έχει την δυνατότητα να το κάνει επιλέγοντας φυσικό αέριο. Η νομοθεσία ορίζει ότι ακόμα και εάν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μίας πολυκατοικίας κεντρικής θέρμανσης, δεν επιθυμούν να αλλάξουν την θέρμανσή τους , ο ιδιοκτήτης που θέλει να αυτονομηθεί με φυσικό αέριο πλέον μπορεί. Η διαδικασία είναι εύκολη, η εγκατάσταση ολοκληρώνεται σε λίγες μόνο μέρες και τα οφέλη είναι πολλά.

Το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε για την θέρμανση του χώρου, στο μαγείρεμα και στην παραγωγή ζεστού νερού. Το διαμέρισμα ζεσταίνεται άμεσα, οικονομικά και ποιοτικά σε σύγκριση με άλλους τρόπους θέρμανσης. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι πιο γρήγορος , καθώς δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ζεσταθούν οι εστίες  εξοικονομώντας έτσι ενέργεια , χρήμα και χρόνο. Επίσης υπάρχει απόλυτος έλεγχος της έντασης της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα το φαγητό να είναι πιο νόστιμο. Όσον αφορά το ζεστό νερό , υπάρχει άφθονο μόλις χρειαστεί…. Ανοίγοντας απλά την βρύση.

Το βασικότερο πλεονέκτημα για όλους τους καταναλωτές είναι η οικονομία στην κατανάλωση. Με το φυσικό αέριο μειώνονται τα έξοδα θέρμανσης και αυξάνεται η απόδοση. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο είναι η οικονομικότερη επιλογή. Ακόμα και στην κατανάλωση ζεστού νερού υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος αφού ζεσταίνεται μόνο η ποσότητα που θα χρειαστούμε. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλει ο καταναλωτής και να προ-πληρώσει όπως γίνεται με την χρήση πετρελαίου. Ο χρήστης φυσικού αερίου πληρώνει μόνο όσο καίει και ο λογαριασμός εκδίδεται μετά την καύση του φυσικού αερίου. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί να δει τι έχει καταναλώσει οποιαδήποτε ώρα από την ένδειξη του μετρητή.

Για τον λόγο ότι δεν χρειάζεται η αποθήκευση του καυσίμου, εξοικονομούμε και χώρο! Τα ογκώδες μηχανήματα πετρελαίου αφαιρούνται και την θέση τους παίρνουν νέας τεχνολογίας συσκευές, μικρότερης διάστασης και με περισσότερες παροχές. Οι λέβητες αερίου είναι επίτοιχοι και μας δίνουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, καταλαμβάνοντας μικρό χώρο. Η συντήρησή τους γίνεται εύκολα και οικονομικά καθώς η καύση του αερίου δεν αφήνει υπολείμματα. Κάνοντας σωστή συντήρηση και για το λόγο ότι η καύση του φυσικού αερίου είναι «καθαρή» , επιμηκύνεται και η διάρκεια ζωής των λεβήτων.

Το φυσικό αέριο είναι μία πηγή ενέργειας όπου η καύση του είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν παράγει μεγάλο ποσοστό ρύπων όπως τα συμβατικά καύσιμα. Απορρίπτοντας τα άλλα καύσιμα, βοηθάμε στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς από την κατανάλωση φυσικού αερίου δεν παράγονται μεγάλα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιλογή του φυσικού αερίου είναι μονόδρομος. Η εξοικονόμηση είναι μεγάλη, η απόδοση αποτελεσματική και η προστασία του περιβάλλοντος απαραίτητη.

ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Scroll to Top